Други ранглисти

II ниво - обобщена ранглиста

 - Единна "Б" група

 - Източна "Б" група

 - Северна "Б" група

 - Западна "Б" група

 - Южна "Б" група

III ниво - обобщена ранглиста

 - Североизточна "В" група

 - Северозападна "В" група

 - Софийска "В" група

 - Югозападна "В" група

 - Югоизточна "В" група

 - Зона "Черно море"

 - Зона "Янтра"

 - Зона "Мизия"

 - Зона "Витоша"

 - Зона "Тракия"

 - Зона "Загоре"

IV ниво - обобщена ранглиста

 - Варненска зона

 - Русенска зона

 - Плевенска зона

 - Врачанска зона

 - Софийска зона

 - Благоевградска зона

 - Пловдивска зона

 - Бургаска зона

 - Зона "Черно море"

 - Зона "Лудогорие"

 - Зона "Дунав"

 - Зона "Янтра"

 - Зона "Мизия"

 - Зона "Огоста"

 - Зона София град

 - Зона "Витоша"

 - Зона "Струма"

 - Зона "Тракия"

 - Зона "Родопа"

 - Зона "Загоре"

 - Зона "Странджа"

V ниво - обобщена ранглиста

 - ОГ Благоевград

 - ОГ Бургас

 - ОГ Варна

 - ОГ Велико Търново

 - ОГ Видин

 - ОГ Враца

 - ОГ Габрово

 - ОГ Добрич

 - МОГ Кърджали/Смолян

 - ОГ Кюстендил

 - ОГ Ловеч

 - ОГ Монтана

 - ОГ Пазарджик

 - ОГ Перник

 - ОГ Плевен

 - ОГ Пловдив

 - ОГ Разград

 - ОГ Русе

 - ОГ Силистра

 - ОГ Сливен

 - ОГ Смолян

 - ОГ София (столица)

 - ОГ София

 - ОГ Стара Загора

 - ОГ Търговище

 - ОГ Хасково

 - ОГ Шумен

 - ОГ Ямбол

Държавно първенство за жени

Вечна ранглиста на "А" група

"А" група (1948-2000 г. и 2003-2016 г.); Висша лига (2000-2003 г.) и Първа лига (2016-)

За пръв път в сайта представяме и вечната ранглиста на елитната ни група в периода след 1948 г. Изложените по-долу данни се отличават от намиращите се в момента в публичното пространство подобни справки по няколко основни белега. На първо място претендираме за точност. Активът на всеки футболен клуб е изчислен и проверен така, че да няма допуснати технически грешки, като за изготвянето му са използвани проверени и верни крайни класирания за всеки един сезон. Отчетени са и взетите впоследствие решения (някой от които десетки години след завършването на съответното първенство), отразяващи се на мястото или актива на един или друг отбор. Отбелязани са точно и заеманите крайни позиции от футболните клубове - като това е съобразено с различните критерии за определяне на тима, заел по-предно място в класирането, при равни точки в окончателното подреждане през годините. Във времето са извършвани множество обединения, сливания, разделяния, възстановявания, премествания на отбори и т. н., които в редица случаи са направили доста неясна и трудна за разгадаване картината на футболната ни история. Ние сме положили значителни усилия да предложим аргументирано тълкуване, на базата на принципно еднакви критерии за приемствеността между футболните клубове. Стремили сме се да избегнем и често допускани грешки, като неоснователно приписване на актив на един отбор на друг и т. н. Заедно с това, сме се постарали ясно да посочим и настоящите съдби или наследници на футболните клубове, участвали в елитната ни група, нещо което е ценен ориентир, предвид случаите на опити за "отвличане" на историята на даден отбор, с които все по-често се сблъскваме в последните няколко години.

Самият опит да се съпоставят постиженията на толкова много футболни клубове, в продължение на повече от половин век, абстрахирайки се от споменатите по-горе технически трудности, също е нелека задача. През годините отборите са били точкувани по различен начин, имало е специфични правила, елитната ни група е била с различен брой участници и всичко това придава различна тежест на точките и местата, постигнати в един спрямо друг сезон. Едва ли има един единствен "правилен" начин за подреждане на футболните клубове. Досега в подобни извадки са били прилагани два подхода: за всички мачове на отбор да се дават съответно по две точки за победа и една за равен, или за всички мачове - да се присъждат по три точки за победа и една за равен. В изработената от нас ранглиста ние сме използвали не само тези методи, но освен това сме прибавили и още три различни начина на подреждане на футболните клубове, които досега не са прилагани в публичното пространство. Те предоставят възможност на читателя да направи сравнение, на основата на възможно най-широк набор от гледни точки, от които да избере и своя собствена. По-подробно обяснение на критериите на подреждане може да прочетете в бележките към приложените по-долу две таблици. Първата - подрежда отборите според натрупания им точков актив през годините, като са използвани четири различни метода за пресмятане на точките. Втората - ги подрежда според постигнатите от тях позиции в крайното класиране на елитната ни група през годините.

В посочените две таблици футболните клубове са изписани с техните настоящи имена, а несъществуващите в момента отбори – с наименованията, с които са изиграли последния си сезон в групата на майсторите. За да спестим място, не прилагаме различните имена на футболните клубове през годините, като повечето от тях са лесно разпознаваеми. За играещите през този сезон в "А" и "Б" групите ни тимове може да получите информация от визитките им в сайта. Промените и настоящите наименования на три от отборите обаче правят възможни обърквания, затова в тези случаи сме изяснили ситуацията с допълнителни бележки към първата таблица.

Спечелени точки    |     Крайни позиции